POLITIEK

De neergang van Wouter Bos en de PvdA lijkt niet te stoppen. De partij is in een vrije val tergt gekomen omdat Wouter Bos de achterban niet weet te overtuigen. Het blijft een amechtig gedraai met de feiten. Dinsdagochtend 15 November verklaarde Bos dat een optie voor een linkse coalitie ‘doodnormaal was en altijd tot een reële optie behoorde... Alsof de mensen gek zijn. Gedwongen door slechte peilingen draait en liegt Bos, maar het is te laat. Hij is volgens mij door de politiek en door de kiezers afgeschreven. Ik kom nergens meer iemand tegen die een woord van waardering over deze politicus over de lippen krijgt.
Hoogmoed komt voor de val. Er moet een wonder gebeuren wil ie weer opkrabbelen. Ga maar lekker terug naar het bedrijfsleven. En voor de echte linkse politiek zit de kiezer het allerbeste bij de SP.
Ik heb samen met Jan Boerstoel, Wouter Planteijdt en Nico Brandsen weer een liedje gemaakt. En daar wordt je zoals je van me gewend bent niet echt somber van..
Luister maar.

     
‘Wij zullen moeten leren leven met de wetenschap dat er mensen zijn die ons willen aanvallen.’
     
‘Wij zullen moeten leren leven met de wetenschap dat er mensen zijn die ons willen aanvallen.’
Dit is een van de redenen waarom de huidige regering vol uitpak, en met de leus ‘ Nederland Tegen Terrorisme’ ons land in staat van paraatheid probeert te brengen.

Ik voel me door deze onheilspellende woorden steeds minder thuis in mijn eigen land. Ik wil niet leven in een omgeving waarvan ik mijzelf voortdurend moet afvragen of er geen mensen zijn die mij, mijn familie of vrienden kapot willen maken. En de vraag is heel oprecht, is dat eigenlijk wel zo? Doen wij het zo verkeerd? Wie zijn onze vijanden? Waar worden er in de wereld Nederlandse vlaggen verbrand? Waar staan onze geheime gevangenissen? Het lijkt erop dat de rechtse vleugel in deze regering en zelfs de PvdA overtuigd zijn van de gevaren die ons te wachten staan en dat we daarom verdachte zaken op straat en in publieke ruimten zo snel mogelijk aan de autoriteiten moeten doorgeven.

‘Het is niet de vraag of er een aanslag komt, maar wanneer..’ zeggen ze. Maar het is misplaatste hysterie. Het aankweken van angst volgens Amerikaans voorbeeld. Want handel in angst levert veel op. Invloed en inzicht in organisaties en burgers. Controle. En veel geld. Dikke deuren, bewakingscamera’s, particuliere bewakingsbedrijven. Koren op de molen van deze Neo-liberale regering maar het begint hier in rap tempo op het voormalige oostblok te lijken!

Als je naar de foto kijkt die, 17 maart 2003, wereldwijd in alle kranten stond is het net even wat beter te begrijpen waarom de VS, Groot Brittanie en Spanje een aanslag hebben moeten trotseren.