Parade 2008

SCANIA!_72.jpg
Komische Paradevoorstelling over truckersbeslommeringen


Wat is het diepere wezen van de vrachtwagenchauffeur? Acteur Frank Lammers verklaarde van tevoren dat er ‘vast veel wijsheid in de truckers schuilt’, omdat ze de hele dag op de weg zitten en tijd hebben om na te denken.

Toch zijn de vrachtwagenchauffeurs in de Parade-voorstelling Scania! geen intellectuele hoogvliegers geworden. Komisch zijn ze wel, en ook wat tragisch. Op hun vrachtwagenstoelen én met een bodywarmer van de firma vertellen ze over de ongemakken onderweg, het wachtende thuisfront, de hoge brandstofprijzen en een rit naar Venlo als het grootste pleziertje. Ze bezingen hun beslommeringen op countrymuziek, en dat werkt in het Nederlands.

Lammers, Bob Fosko en Ricky Koole zijn goed gecast als truckers. De heren zien er nogal onverzorgd uit en Koole is ordinair-sexy. Het zijn drie archetypes: Lammers speelt een man met het kleine hartje die in zijn vrije tijd gedichten schrijft, Fosko is de beroepsklager en Koole speelt de slimme Marita die niet over zich heen laat lopen.

Vooral Koole maakt indruk met haar countrynummers. Haar levenslied Die meid in die zilveren Daf zingt ze loepzuiver, maar met een scherpe snik.

Er valt veel te lachen in deze typische Parade-voorstelling. Hoewel de chauffeurs alleen zijn op de weg, houden ze met elkaar contact via truckerszender Radio Scania. In korte inbelsessies leveren ze hun gevatte commentaar.

Als dierbare collega Henk na een lang ziekbed komt te overlijden, staan de truckers voor hem klaar met mooie woorden. Lammers heeft zelfs een gelegenheidsgedicht geschreven over de Achtbaan des Levens. Hilarisch.

Merijn Henflin - Volkskrant